Draghi wordt ondervraagd

-25 September 2017 - Bij ECB-president Draghi heb ik aangedrongen op een eerlijke behandeling van nieuwe fintech start-ups en ook benadrukt dat crypto currencies, zoals Bitcoin, goed op de radar van de toezichthouder moeten staan. Bekijk het flmpje!

Slapend rijk worden?

-27 september 2017 - De kranten staan er vol van. Een paar jaar geleden waren bitcoins maar een paar cent waard. Nu staat de koers rond de 3000 euro. Een jongen kreeg voor een pizza betaald in bitcoin en kan daar nu een Ferrari van kopen! Hoe kan dat?


In 2009 presenteerde Satoshi Nakamoto de eerste bitcoins. In 2033 wordt waarschijnlijk de laatste van 21 miljoen bitcoins gedolven.


Een schaars goed dus. Net als goud. Het ingewikkelde rekenwerk dat nieuwe bitcoins oplevert wordt daarom ook ‘minen’ genoemd.


Wat is er nu zo aantrekkelijk aan bitcoins?


Een groot voordeel is dat je er 24 uur per dag overal ter wereld mee kunt betalen zonder wisselkoers of transactiekosten. Voor bedrijven ook interessant. Amazon bijvoorbeeld biedt flinke kortingen als je met bitcoin betaalt.


Nadeel is dat de koers flink kan schommelen. Ermee speculeren is risicovol. Ook al omdat er geen controle op is door de overheid of centrale banken. Bij bitcoin wordt gebruik gemaakt van open, decentrale databases waar alle deelnemers samen de eigenaar van zijn. Je kunt dus niet op een bank of instantie terugvallen. Als je bijvoorbeeld je transactieadres (soort rekeningnummer) verliest ben je je geld kwijt. Niemand kan het ooit nog achterhalen. Zo is er een Texaan, die met de huidige koers 10 miljoen euro aan bitcoin zou hebben, als hij zijn adres niet was kwijt geraakt. Dat wil je niet meemaken.


Bitcoins zijn ook geliefd bij de onderwereld, omdat het net als cash geld anonimiteit biedt, terwijl er geen gesjouw meer nodig is met koffers met geldbiljetten. Europol stelt dat 40 % van alle criminele transacties al met bitcoin gebeurt. Bepaald geen klein bier.


Daarom heb ik onlangs in Brussel in de anti-witwas wetgeving ingebracht dat ook aanbieders van digitale portemonnees (wallets) en handelaren in cryptomunten voortaan net als banken verdachte transacties moeten melden en zal ik bij alle regelgeving in de financiële sector voortaan ook cryptovaluta betrekken. Criminelen mogen zeker niet slapend rijk worden.

Gigabitch

-2 juni 2017- De steeds sneller gaande digitale revolutie zet wereldwijd allerlei businessmodellen op zijn kop. Er ontstaan veel kansen om dingen beter, sneller en goedkoper te doen. In Nederland en Europa moeten we zorgen dat we klaar zijn voor de 5 Gigabit samenleving. De juiste voorwaarden scheppen, zodat ondernemers kunnen ondernemen. Zorgen voor goede (digitale) infrastructuur en innovatievriendelijke regelgeving. We moeten de kansen die 5G biedt pakken. In Brussel schrijf ik als schaduwrapporteur mee aan adviezen aan de Europese Commissie over 5G en de Digitalisering van de Industrie.

Daarmee wil ik als een heuse Gigabitch de digitale ontwikkelingen in Europa aanjagen.

Bekijk hier de speech die ik gaf in het Parlement.

 

Tachtig scholieren op bezoek

-31 mei 2017 - Ruim tachtig scholieren van Mencia Sandrode uit de Gemeente Zundert op mijn uitnodiging op bezoek gehad in Brussel. Ik ben blij dat ik ze een kijkje in de keuken van het Parlement heb kunnen geven en dat ze een echte plenaire vergadering hebben mogen meemaken. En goed dat de school het vak Europakunde geeft! Dank aan Maria Klijn die de excursie in goede banen heeft geleid.

Aandacht voor cybersecurity in stresstesten

-29 mei 2017 -

Persbericht

Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zal vanmiddag in een dialoog met ECB president Mario Draghi aandringen op meer aandacht in stresstesten voor banken voor cybersecurity.” De technologische ontwikkelingen binnen de financiële sector gaan razendsnel”, zegt Van Nieuwenhuizen, “en ik vraag me af of banken wel voldoende toegerust zijn om de (systeem)risico’s die dat potentieel met zich mee brengt, onder controle te houden”. Banken en financiële toezichthouders zouden bijvoorbeeld mensen in dienst moeten nemen die ingewikkelde algoritmes begrijpen. “Dat is bijna belangrijker dan financieel en juridisch geschoold personeel”, aldus Van Nieuwenhuizen.

__________________________________________________________________________________

Noot voor de pers, niet voor publicatie:
Voor meer informatie of interviewverzoeken voor mw. Van Nieuwenhuizen: Iris van Delden, woordvoerder, 06-53174029

Stop geoblocking!

-18 mei 2017 - In Straatsburg heb ik voor een Commissievoorstel om online content mee over de grens te kunnen nemen gestemd. Voor bestaande diensten geldt dan dat je online aanbod meegaat met je de grens over. Je Nederlandse Netflix abonnement werkt dan dus ook op vakantie in Portugal. Dit kan ook voor niet betaalde diensten gelden, bijvoorbeeld Uitzending Gemist. Er is tussen de Raad en het EP overeenstemming bereikt over hoe een lidstaat mag vaststellen dat je een inwoner bent en daardoor ook recht hebt om bijvoorbeeld NPO terug te kijken. Dit is een mooi resultaat voor de Europese consument en een stapje in de richting van een vrije, open Europese digitale markt. Blij mee!

Aan tafel of op het menu?

- 24 maart 2017 -  Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu als het om de ontwikkelingen rondom Fintech gaat.  Financiële instellingen in Europa móeten mee in de steeds sneller gaande digitalisering en modernisering van de industrie, anders zijn ze nergens meer. Dat zei ik ook op de EU Fintech Conferentie. Gelukkig wordt mijn Fintech rapport, als advies aan de Europese Commissie, goed ontvangen door de financiële wereld. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat er volop gekeken wordt naar de toekomst.

Thuis alles goed geregeld?

-14 maart 2017 - In het kader van Internationale Vrouwendag sprak ik op een congres over het belang van economische zelfstandigheid van vrouwen. Fijn om dit onderwerp nog eens te kunnen benadrukken.

Voor deze gelegenheid deel ik graag nog een column die ik een tijdje geleden schreef.

Ja hoor, ik kreeg hem weer deze week. De traditionele vraag 'hoe heb je het thuis geregeld?' Wat is dat toch? Zodra mensen horen dat je als vrouw een baan hebt èn kinderen, voelen ze zich direct geroepen om te checken of je wel goed voor je kinderen zorgt. Ook al zijn ze, zoals in mijn geval, tussen de 23 en 19. De 'ben jij wel een goede moeder'-test bevat meestal vragen over hoeveel (kwali)tijd je met je kinderen doorbrengt, of je wel iedere dag zelf verse groente voor ze kookt, of je  nog wel tijd hebt om iets gezelligs met ze te doen, goede gesprekken met ze te voeren, of je niet liever minder zou werken enzovoort, enzovoort.

Het zijn vragen die je raken op je zwakste plek: de liefde voor je kinderen. Je gunt ze toch zeker het allerbeste? Negen van de tien keer schieten we daardoor spontaan in de verdediging en leggen we verantwoording af aan willekeurige vreemdelingen. We vertellen in geuren en kleuren hoe perfect het bij ons thuis gaat. Met een man die heus wel meehelpt, als het zo uitkomt. Natuurlijk is het wel zwaar, want het meeste werk in huis komt toch op onze schouders terecht, maar we hebben het er graag voor over. Nee, we doen het natuurlijk niet voor het geld, we hebben zo'n leuke baan en zulke fijne collega's... Herkenbaar?

Waarom krijgen mannen deze vragen nooit? Alsof je niet samen kinderen krijgt en niet samen verantwoordelijk voor ze bent! We zijn als samenleving toch dom bezig als we een belangrijk deel van ons arbeidspotentieel laten liggen? Veel vrouwen werken bovendien te weinig om financieel onafhankelijk te kunnen zijn. Linke soep.

Zullen we om te beginnen voortaan alle vaders, die meer uren gaan werken of promotie maken ook maar gewoon die ene vraag stellen:

Hoe ga je het thuis regelen?

Lancering Sentinel 2B

-6 maart 2017 - Deze week lanceerde de ESA succesvol de Sentinel 2B. Mooi nieuws, want deze satelliet gaat kleurenfoto's naar de aarde sturen die gratis zijn voor iedereen die ze wil gebruiken, bijvoorbeeld om producten mee te ontwikkelen of gewoon om van te genieten.

Geheimzinnige club

-14 februari 2017 - Op bezoek bij de Bank of International Settlements, die in veel boeken wordt afgeschilderd als een geheimzinnige club. Met het Basel Comité en de Financial Stability Board gesproken over aanvullende kapitaaleisen voor banken, die slecht uit dreigen te pakken voor Nederland.

Draghi volhardt …

-7 februari 2017 - ECB president Mario Draghi maar weer eens bevraagd over zijn Quantitative Easing beleid. Hij pompt nog steeds miljarden euro's in de economie. Deze financiële steroïden werken niet, maar hij wil dat niet inzien en heeft desgevraagd nog geen idee wanneer hij dit beleid zal afbouwen en op welke gronden. Hou m'n hart vast... .

Fintech debat bij de ECB

-31 januari 2017 - Bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt in discussie gegaan met, onder andere, Steven Maijoor van de Europese toezichthouder ESMA en de CEO van de London Stock Exchange, Xavier Rolet over de toekomst van de financiële sector en de rol van Fintech daarbij. We spraken over de uitdagingen en kansen die daar liggen en ik gaf de sector aanbevelingen over hoe Fintech zo snel mogelijk te omarmen. Het is namelijk Fintech dat de Kapitaalmarkten Unie verder op weg zal helpen, niet andersom.

Ook de toezichthouders krijgen steeds meer met Fintech te maken en zij moeten hun regelgeving daarop aanpassen. Toekomstige regels moeten technologie neutraal zijn, zodat zij nieuwe ontwikkelingen niet in de weg zitten. Ik constateerde helaas dat de Europese financiële sector de innovatieve ontwikkelingen, die wereldwijd met een enorm tempo op ons af komen, nog te weinig actief volgt. Op de vraag aan de deelnemers van het congres wie er op dit moment bitcoins bezit, gingen slechts enkele handen omhoog…. .

 

Klik hier om het debat te bekijken.

Twitter-interview

-26 januari 2017 - Mijn eerste Twitter-interview is een feit! Check @CvNieuwenhuizen om te zien hoe dat ging.

Kleurig

-10 januari 2017- Toch wel apart dat ik regelmatig als enige vrouwelijke spreker op financiële evenementen de mannen 'een lesje mag leren', zoals op een Regtech conferentie van QED. Voordeel is wel dat ik dan ook vaak de enige ben met een kleurige outfit en er dus op twee manieren uitspring...

Brand!

-2 december 2016 - De decembermaand staat traditiegetrouw in het teken van warmte en gezelligheid met familie en vrienden, maar is ook bij uitstek de tijd voor reflectie. Wat ging er afgelopen jaar goed en wat kan beter? Wat gaan we volgend jaar anders doen?

Gezonder eten, meer bewegen? Of vaker iets leuks doen?

Bij dit laatste denk je dan vast niet als eerste aan verzekeringen. Gezellig een avondje met z’n allen polissen vergelijken zie ik niet veel mensen doen.

Toch vallen juist in deze maand veel verlengingsvoorstellen op de mat. En omdat bijna iedereen er een hekel aan heeft de kleine lettertjes te lezen, worden de meeste verzekeringen jaar na jaar stilzwijgend verlengd.

Dat is jammer, want de verzekeringsbranche verandert in rap tempo. Een voorbeeld.

Een man en een vrouw zitten samen op de bank. Zij kijkt tv en hij leest wat op zijn iPad. Plotseling roept hij verschrikt: ‘schat, ik denk dat we brand hebben, want Google biedt ons een brandblusser en tijdelijke huisvesting aan!’  Zie je het voor je? Deze cartoon verscheen een tijdje geleden in de media en geeft subtiel aan hoe online data kunnen worden gebruikt voor persoonlijke aanbiedingen. Zo zijn er autoverzekeringen, die korting geven als je bereid bent de data van je rijgedrag te delen. Leidt ook nog eens tot veiliger rijgedrag. Mooi meegenomen. Boven op de berg een berichtje krijgen of je je wintersportdekking wilt aanzetten, of in de rij op Schiphol je reisverzekering? Klinkt ook goed. Maar wat als de premie voor je ziektekostenverzekering omhoog zou gaan, omdat bekend is hoe vaak je fast food eet en je smart watch laat zien dat je te weinig beweegt? Dan worden we aanmerkelijk minder enthousiast. Welke gegevens wil je wel en niet delen? En wat is dat waard? Het gebruik van data door financiële instellingen staat in 2017 prominent op de agenda in Brussel. Misschien toch een gespreksonderwerp voor de feestdagen?

Eerste FinTech hoorzitting

-28 november 2016 - Op mijn initiatief organiseert het Europees Parlement morgen de eerste officiële openbare hoorzitting over FinTech. Een aantal centrale vragen rondom nieuwe ontwikkelingen in de financiële technologie zullen besproken worden. Moet er ruimere regelgeving komen voor proeftuinen op dit gebied? Hoe kan consumentenbescherming en financiële stabiliteit worden gegarandeerd, terwijl we vooruit willen met innovatieve ontwikkelingen in de financiële sector? Hoe zorgen we voor verbeterde cyber security? Hieronder de persaankondiging.

De pers is welkom om bij de hoorzitting aanwezig te zijn; dinsdag 29 november van 15.00  - 16.30

Vertegenwoordigers van de financiële toezichthouders, waaronder Steven Maijoor van ESMA, zullen morgen hun visie delen, net zoals afgevaardigden van banken, verzekeringsmaatschappijen en consumentenorganisaties. Ook het World Economic Forum zal de bijeenkomst bijwonen.

Onder FinTech valt alles dat te maken heeft met de digitalisering van de financiële industrie en zal de komende jaren een grote impact hebben. FinTech zorgt voor nieuwe businessmodellen binnen één van de sterkst en meest complex gereguleerde sectoren. De ontwikkelingen binnen FinTech gaan snel. Wereldwijd werd er in 2015 voor 19 miljard dollar geïnvesteerd in opkomende FinTech start-up's, tegenover 1,5 miljard dollar vijf jaar eerder. 

Deze zomer werd Van Nieuwenhuizen benoemd tot rapporteur op FinTech. Ze praat intensief met specialisten en vak commissies, waarna ze aanbevelingen zal doen voor de te volgen politieke lijn. Naar verwachting zal ze begin februari 2017 haar rapport presenteren.

 

________________________________________________________________________

Noot voor de pers: Voor meer informatie en aanmelden:  Iris van Delden, woordvoerder Cora van Nieuwenhuizen MEP: +31 (0)6 -53174029.

Virtuele geldstromen ook onder toezicht

-24 november 2016 - Door mijn amendement op een voorstel van de Europese Commissie komen virtuele geldstromen nu ook onder toezicht te staan in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Hieronder het persbericht:

Virtuele geldstromen nu ook onder toezicht tegen witwassen

Ook virtuele geldstromen worden in de toekomst gemonitord in de strijd tegen het wiswassen van geld. Door een amendement van Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) worden deze in een voorstel van de Europese Commissie voor de aanpak van witwaspraktijken, meegenomen.  “Er zijn inmiddels heel veel vormen van digitaal geld, zoals Bitcoin, Dogecoin en Litecoin. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden tot witwassen,” zegt Van Nieuwenhuizen. “Het gaat om miljarden euro's; in juni van dit jaar was de totale waarde van alle circulerende ‘virtual currencies’ gestegen tot boven de 10 miljard dollar. Deze 'gaten' moeten worden gedicht. Anders blijf je achter de feiten aanlopen”.

In Straatsburg werd plenair gestemd  over het Commissievoorstel. Van Nieuwenhuizen: “Meer transparantie is een goede eerste stap in de aanpak van internationale witwaspraktijken. Met deze richtlijn is er meer zicht op wie nu de echte eigenaar is van het wit te wassen geld”.  De volgende stap is, wat de VVD betreft, dat de rest van de wereld dit voorbeeld volgt. “De strijd tegen witwaspraktijken moet  internationaal zijn, dat hebben de Panama Papers wel duidelijk gemaakt. Bovendien moet deze strijd ook 'toekomstproof' zijn, want de inkt van het Commissievoorstel is nog niet droog, of er doen zich alweer nieuwe ontwikkelingen voor die de wetgeving in een klap achterhaald kunnen maken. Daar maken criminelen en terroristen dankbaar gebruik van,” zegt Van Nieuwenhuizen.

Verzet tegen Basel IV

-23 november 2016 - De nieuwe richtlijn van het Basel Comité over kapitaaleisen voor banken dreigt nadelig uit te pakken voor ons. Hieronder het persbericht dat ik uitstuurde.

Met gestrekt been de onderhandelingen met Basel Comité in

Europa moet zich verzetten tegen de plannen van het Basel Comité om in haar nieuwe richtlijn een universele berekening los te laten op de hoogte van de kapitaaleisen van banken. Daarom zal de VVD fractie morgen voor de resolutie van het Europees Parlement stemmen, waarmee ze  een signaal afgeeft het niet eens te zijn met de plannen van Basel.

Cora van Nieuwenhuizen: “In de tijd van de financiële crisis hebben we wereldwijd banken in de problemen zien komen en hebben we banken met belastinggeld moeten redden. Daarom is het goed dat de kapitaaleisen voor banken zijn verhoogd, want ze moeten hun eigen broek ophouden. Het Basel Comité wil nu internationale standaarden neerleggen, waarbij iedere bank aan dezelfde eisen moet voldoen, terwijl ze in verschillende situaties zitten.”

Het Nederlandse bankwezen zit significant anders in elkaar dan die van, bijvoorbeeld, de Verenigde Staten. “Bij ons is er, zelfs tijdens het dieptepunt van de crisis, op de woningmarkt amper verlies geleden op hypotheken. Het is niet logisch dat je die op eenzelfde manier behandelt als de hypotheken in Amerika, die daar voor veel problemen hebben gezorgd”, zei Van Nieuwenhuizen tijdens het debat in Straatsburg.

Ondernemers hebben het in de afgelopen jaren ontzettend moeilijk gehad om aan krediet te komen. Als de plannen van het Basel Comité doorgaan, gaan we terug naar af. “Ik heb Eurocommissaris Dombrovskis opgeroepen om met gestrekt been het Basel Comité in te gaan, om onze belangen te verdedigen”.

Meer personeel en chauffeurs EP? Nee!

 

-27 oktober 2016 - In Straatsburg heb ik tegen de EU begroting voor 2017 gestemd. Het parlement vroeg zo'n 4 miljard euro meer dan de Commissie had voorgesteld. Ik vind dat we moeten kijken of we het beschikbare budget efficiënter kunnen inzetten, voordat we om meer geld vragen.

En ik vind het ongelofelijk dat het CDA voor een voorstel om een kleine tachtig man meer personeel voor de politieke groepen aan te nemen heeft gestemd! En de PvdA steunde het voorstel om EU chauffeurs in dienst te nemen. Uiteraard stemde ik, en de hele VVD fractie., tegen.


Griekenland werkt hervormingen tegen

-5 oktober 2016 - Bij de laatste zogenoemde 'bail-out', heeft de Griekse overheid beloofd 50 miljard aan privatiseringen door te voeren. Tot nu toe is daarvan minder dan 5 miljard gerealiseerd. Ik vind het zeer verontrustend om van de verantwoordelijke Griekse minister te horen dat hij het privatiseringsproces opzettelijk tegenwerkt! In Straatsburg maakte ik daar dan ook groot bezwaar tegen. We moeten er bovenop blijven zitten.

Zie hier mijn bijdrage tijdens de plenaire vergadering.

Gesprek met journalisten Panama Papers

-27 september 2016 - Tijdens de eerste hoorzitting over de Panama Papers affaire heeft de PANA commissie van het Europees Parlement, waarvan ik deel uitmaak, de journalisten die de zaak openbaarden kunnen vragen naar de precieze details van hun bevindingen. Ook willen wij weten wat zij nodig achten aan Europese en nationale wetgeving om dit soort illegale praktijken in de toekomst te voorkomen. Klik hier om mijn bijdrage aan de discussie te bekijken.

Met André Kuipers bij ‘zijn’ capsule

-19 september 2016 - Vandaag werd bij ESA in Noordwijk de Soyuz-capsule onthuld waarmee André Kuipers door de dampkring heen en terug naar de aarde kwam. Gave aanwinst voor ons cultureel erfgoed en goed dat er veel media aandacht was, want ruimtevaart is erg belangrijk voor onze economie!

Kennis opdoen in Silicon Valley

- 22 juli 2016 - Deze week was ik met Knowledge4Innovation op bezoek in Silicon Valley om voor thuis zoveel mogelijk te leren van het unieke innovatieklimaat daar. Ik bezocht, onder andere, het geheime fitnesslab bij Apple waar de AppleWatch wordt ontwikkeld en de campus van Facebook waar ze druk bezig zijn met het uitrollen van het medium over delen van de wereld die nog geen webtoegang hebben.

Ook ben ik aangevallen door een virtuele dinosaurus en had ik hologrammen van ballerina's op mijn arm. Het kon deze week allemaal, want de grote IT-bedrijven in Silicon Valley zijn massaal in Virtual Reality technologie gesprongen. Met als resultaat veelbelovende toepassingen voor toekomst; hologrammen kunnen bijvoorbeeld helpen tijdens medische operaties.

Een zeer leerzame ervaring waar ik mijn voordeel mee zal doen in het Parlement.

Juncker wuift kritiek uitspraken Frankrijk weg

-14 juli 2016 - Eind mei suggereerde de voorzitter van de Europese Commissie, Jean- Claude Juncker, dat Frankrijk zich niet aan de begrotingsregels uit het Groei -  en Stabiliteitspact hoeft te houden, "omdat het Frankrijk is". Dit was natuurlijk een belachelijke uitspraak, waar ik mij boos over maakte. Samen met een aantal collega's heb ik een brief aan Juncker geschreven om dit te uiten en er bij hem op aan te dringen dat iedere lidstaat, dus ook Frankrijk, zich aan de begrotingsregels moet houden.

Het antwoord van Juncker is binnen gekomen. Hij wuift onze zorgen weg en probeert onder zijn uitspraak uit te komen. Hieronder het complete antwoord van Juncker:

 

Dear Honourable Members,

I took good note of your letter of 23 June 2016 in which you refer to a statement I made at the 99th congress of the Mayors of France with respect to the treatment of France under the rules of the Stability and Growth Pact.

I invite you to read the full transcript of that interview, in which I made clear that France must continue to comply with the Stability and Growth Pact and indeed is expected to respect the rules of the Pact by moving below the 3% deficit target next year.

The Commission's application of the Stability and Growth Pact is rules-based and evidence-based. At the same time, it makes sure that the specificities of every situation are taken into account - in line with the flexibility that the rules foresee. I would recall that on 13 January 2015 the Commission issued a Communication on how to make best use of the flexibility within the existing rules of the Stability and Growth Pact (CQM(2015)12 final) and it has already been applied to Malta, Italy, France, Spain and Portugal.

That is why I said on the occasion of the event you are referring to that the Pact cannot he applied indiscriminately. I have also made clear on many occasions that in applying the rules, the Commission makes no difference between small and big countries. For the Commission all Member States are to be treated equally and without discrimination.

 

Jean - Claude JUNCKER 

President of the European Commission 

 

Rapporteur Fintech

-12 juli 2016 - Blij met mijn rapporteurschap op Fintech. Zie hier het persbericht:

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) rapporteur op FinTech

“Europa moet FinTech faciliteren, niet frustreren

Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen wordt namens het Europees Parlement rapporteur op FinTech. Zij wordt de auteur van een ‘initiatiefrapport’: een belangrijk advies van het Europees Parlement aan de Europese Commissie om in actie te komen. De komende tijd zal zij intensief met specialisten en vakcommissies praten, waarna ze aanbevelingen zal doen voor de te volgen politieke lijn.

Van Nieuwenhuizen is blij dat er nu eindelijk aandacht komt voor de toekomst van financiële instellingen: “Als het gaat over de bankensector, hebben we het nog steeds vooral over de gevolgen van de crises en de bedreigingen die op de loer kunnen liggen. Maar we moeten juist focussen op de innovatieve toekomst van banken en andere financiële instellingen, die ook voor consumenten van grote invloed zal zijn op de manier waarop zij hun financiën kunnen organiseren in de toekomst. De komende tijd ga ik Europese regelgeving proberen zodanig aan te passen dat FinTech wordt gefaciliteerd, in plaats van gefrustreerd.”

Onder FinTech valt alles dat te maken heeft met de digitalisering van de financiële industrie en zal de komende jaren een grote impact hebben. FinTech zorgt voor nieuwe businessmodellen binnen één van de sterkst en meest complex gereguleerde sectoren.  Ook biedt het start-ups en mkb’ers in de toekomst meer mogelijkheden om hun project of bedrijf te financieren.  De ontwikkelingen binnen FinTech gaan snel. Wereldwijd werd er in 2015 voor 19 miljard dollar geïnvesteerd in opkomende FinTech start-up's, tegenover 1,5 miljard dollar vijf jaar eerder.

Morgen, woensdag 13 juli, houdt Van Nieuwenhuizen een eerste meeting in het Europees Parlement over wat de Kapitaal Markten Unie kan doen om FinTech maximaal te faciliteren. De bijeenkomst wordt bijgewoond door, onder andere, Eurocommissaris Hill. Ook zal een groot aantal deskundigen uit de FinTech industrie uit Brussel, Dublin, Londen andere Europese hoofdsteden aanwezig zijn.

 

Junckerfonds werkt niet optimaal

-30 juni 2016 - Ik ben nog niet onder de indruk van de Europese investeringen gedaan uit het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (ESFI, ook wel het Juncker Fonds genaamd), zei ik vandaag tijdens een paneldiscussie georganiseerd door Nasdaq. Maar, zoals Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Katainen vandaag ook zei, de Kapitaalmarkten Unie moet dat fonds op termijn vervangen. Ik zei dan ook dat ik wel blij ben dat de Commissie met een aantal goede voorstellen is gekomen, zoals bijvoorbeeld het nieuw leven inblazen van de securitisatiemarkt, door het bevorderen van eenvoudige, transparante en gestandaardiseerde securitisaties.

Reactie Brexit

-24 juni 20I6 - Ik betreur de uitslag van het referendum en de keuze van een meerderheid van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten. Ik sluit mij aan bij de woorden van collega Hans van Baalen: "De Brexit mag niet uitlopen op een vechtscheiding, maar de EU en het VK dienen als vrienden uiteen te gaan om elkaar in de NAVO, de OESO, de OVSE, de Raad van Europa, de Wereld Handelsorganisatie en de VN weer tegen te komen. Via constructieve onderhandelingen moet worden vastgesteld onder welke voorwaarden het VK de EU verlaat en hoe de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK vorm moeten krijgen. Voorts dient de hervormingsdeal, die premier David Cameron en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk in februari hebben gesloten, te worden uitgevoerd. Minder regelgeving, meer invloed van nationale parlementen op Europese besluitvorming, een strenger asiel- en migratiebeleid, beveiligde Europese buitengrenzen en een goed functionerende interne markt. De EU moet zichzelf hervormen om te voorkomen dat meer lidstaten het Britse voorbeeld volgen en de EU zullen verlaten". 

Lekker ontspannen: Yoga!

-21 juni 2016 - Op deze Internationale Dag van de Yoga in het EP een yogasessie van de misschien wel bekendste yogaleraar ter wereld, Sri Sri Ravi Shankar, bijgewoond. Ik was één van de mede organisatoren, vanuit mijn voorzitterschap van de Delegatie voor betrekkingen met India.

Ratificatie benchmarks wetgeving

-8 juni 2016 - Een mooi moment! Mijn benchmarks wetgeving is in Straatsburg officieel geratificeerd. Namens Nederland door minister Koenders en namens het Europees Parlement de president, Martin Schultz.

 

 

Nieuwe Europese lanceercapaciteit voor mini-satellieten

-31 mei 2016 - Vandaag heb ik het Europese onderzoeksprogramma SMILE (Small Innovative Launcher for Europe) 'gelanceerd'. De komende drie jaar zal uitgebreid onderzoek worden gedaan naar technologieën die nodig zijn voor het lanceren van kleine satellieten. Dit gebeurt onder leiding van NLR (Nederlands Lucht – en Ruimtevaartcentrum) en wordt mogelijk gemaakt met een miljoenenfinanciering van het Europese financieringsprogramma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020. Er zijn veertien partners uit acht Europese landen bij betrokken.

De rol die satellieten spelen in onze samenleving is inmiddels onmiskenbaar groot, waarvan de bekendste satellietnavigatie is. Maar ook om informatie over lange afstanden van de ene naar de andere plek op aarde te sturen, wordt  gebruik gemaakt van satellieten. Het gaat dan bijvoorbeeld om Tv-signalen, telefoongesprekken of internetverkeer.

De markt voor kleine satellieten groeit dan ook snel. Fabrikanten van kleine satellieten moeten nu meeliften met grotere satellieten op een grotere raket die al bestemd is voor een klant. Deze bepaalt de planning en baan van de satelliet, die vaak niet overeenkomt met de missies van kleine satellieten. De satellieten waar nu aan gewerkt gaat worden, kunnen veel sneller gebouwd worden en aan een ‘ad-hoc’ probleem beantwoorden. Bovendien zijn ze goedkoper te maken en te lanceren. Het gaat dan om satellieten die vaak niet groter zijn dan een pak melk.

Space is everywhere

-30 mei 2016 - Space is everywhere. Vandaag heb ik gesproken op de eerste dag van de Space Solutions Conference van het Nederlands voorzitterschap van de EU. Ook André Kuipers en minister Henk Kamp gaven acte de présence. Er liggen nog grote kansen op veel verschillende gebieden in onze samenleving, als we de toegang tot satellietgegevens verbeteren en zoveel mogelijk mensen betrekken bij onze ruimtevaartprogramma's.

Koning bij Europees Parlement

-25 mei 2016 - Goede speech van Koning Willem Alexander eerder vandaag in de plenaire vergadering bij ons in Brussel! Mooi dat de traditie wordt voortgezet, want Koningin Beatrix heeft tijdens haar regeerperiode ook twee keer voor het Europees Parlement gesproken.

Pensioen in Europees verband

-23 mei 2016 - Zojuist gesproken op het pensioenseminar in het Huis van Europa op uitnodiging van het Instituut voor Pensioeneducatie. Ik benadrukte dat er grote verschillen zijn tussen de pensioenstelsels van lidstaten en dat daarom een 'one-size-fits-all' benadering niet de aangewezen route is. Het staat in ieder geval vast dat veel lidstaten structurele hervormingen moeten doorvoeren om de overheidsfinanciën, en daarmee de staatspensioenen, weer op orde te brengen. Dat is ook waar ik me in Brussel sterk voor maak.

In gesprek met de VS

-20 mei 2016 - Terug uit Washington. Het was een zeer leerzame trip en natuurlijk gaaf weer op 'the Hill' te zijn geweest om in gesprek te gaan met Amerikaanse senatoren over hoe belastingontwijking aan te pakken. Overigens hebben ze allemaal het gevoel dat de EU het vooral op Amerikaanse multinationals 'gemunt' heeft. Daarnaast met, onder andere, de VS 'Treasury' gesproken en het IMF.

Aandacht voor quantum technologie

-17 mei 2016 - Nieuwe vormen van energie-opslag, een nieuwe generatie medicijnen en onhackbare digitale communicatie; het zijn maar een paar van de vele mogelijke toepassingen van quantum technologie. Ik mocht vandaag modereren op de quantum conferentie van het Nederlands voorzitterschap. De wetenschappers en captains of industry in het panel waren het roerend eens: the way forward is together!

Speech belastingontwijking

-12 mei 2016 - Gisteravond heb ik in Straatsburg tijdens de plenaire vergadering een speech gehouden over de verplichte automatische gegevensuitwisseling tussen belastingdiensten van lidstaten. De Panama Papers affaire maakt boze tongen los bij het publiek en geeft, nogmaals, aan hoe belangrijk transparantie is als het gaat om de aanpak van belastingontwijking op internationaal niveau!

 

 

Klik hier om de speech te bekijken

Muzikale vergadering

-9 mei 2016 - Ter gelegenheid van de Dag van Europa start de plenaire vergadering in Straatsburg met muziek.

Praten met India

-30 april 2016 - In gesprek met Indiase journalisten, omdat ik vice-voorzitter van de India Delegatie ben. De handelsbesprekingen tussen de EU en India liggen nagenoeg stil. Zonde, want we hebben elkaar veel te bieden!

Felicitaties in Brussel voor Feyenoord overwinning

-25 april 2016 - Ik kreeg vandaag de felicitaties van de voorzitter van de ECON commissie met de overwinning van Feyenoord in de KNVB beker. Fijn dat er ook in Brussel zo meegeleefd wordt. :-)

 

Kijk hier naar het filmpje

Bezoek ESA

-19 april 2016 - Vandaag waren een aantal collega's op bezoek in Nederland, voor een werkbezoek aan ESTEC in Noordwijk. Met ruim 2600 werknemers is dit verreweg de grootste vestiging van de European Space Agency, en de vestiging waar de technologische ontwikkeling plaatsvindt. Zo heb ik met een joystick 'gevoeld' wat een robot aanraakt, handig voor precieze werkzaamheden tijdens Space missies of in bijvoorbeeld in een kerncentrale. Ook de atoomklok hebben we bewonderd. Satellietnavigatie verloopt op basis van tijdsmetingen dus een hoge precisie is vereist. Verbluffend als je je bedenkt dat hierbij 5 nanoseconde verschil (0,0000000005 seconde) al een meter verschil uitmaakt in precieze plaatsbepaling!

Satellieten zo klein als een pak melk

-7 april 2016 - Europese landen moeten beter samenwerken zodat hun ruimtevaartprogramma's ook optimaal voor onze veiligheid kunnen worden ingezet. En dat zonder de oprichting van weer een nieuw instituut! Ons rapport over dit onderwerp werd vanochtend door een meerderheid goedgekeurd, waarbij mijn amendementen werden overgenomen. Op de foto zie je 'cubesats' zo groot als een pak melk, om snel te kunnen inspringen bij een crisis.

‘Helikoptergeld’ belachelijk idee

-7 april 2016 - Onlangs maakte ECB president Mario Draghi bekend kwantitatieve verruiming nog een stap verder te brengen. In plaats van 60 mrd, pompt hij nu 80 mrd per maand in de Europese economie. En dat terwijl bekend is dat QE niet helpt om de reële economie aan te zwengelen. Zonder een solide begrotingsbeleid en structurele hervormingen, waardoor economieën weer concurrerend worden, schiet je er op lange termijn niets mee op.

Met deze nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming laat Draghi zien dat de QE die hij in januari vorig jaar inzette het gewenste resultaat –een prijsstijging van zo’n 2% op jaarbasis -bij lange na niet heeft bereikt. Verrassend is dit niet: anders dan in de VS of Engeland is in Europa veel van het spaargeld gestald bij banken en, in Nederland, bij pensioenfondsen. De stabiliteit van zulke instellingen is juist in gevaar gebracht door QE, waardoor banken minder kunnen uitlenen en er grote kans bestaat dat pensioenen moeten worden gekort en pensioenpremies verhoogd. Kleine kans dus dat met QE bestedingen en groei worden gestimuleerd. Nu het er meer en meer op begint te lijken dat monetaire beleidsopties uitgeput raken, wordt gekeken naar andere mogelijkheden.

Zo denkt mijn collega Paul Tang dat het een goed idee is om de ECB cheques te laten drukken en naar burgers te sturen; hij kiest voor het ridicule plan van het uitdelen van 'helikoptergeld'. Bovenop de financiële steroïden die ECB president Mario Draghi maandelijks in de economie spuit, stelt Tang nu dus voor om nog eens een extra pepmiddel toe te dienen.

Zo’n ‘free lunch’, kan de inflatie in rap tempo opjagen en uit de hand laten lopen. Maar nog veel gevaarlijker zijn de politieke bijeffecten. Het is nu al moeilijk om landen in Zuid-Europa te bewegen tot structurele hervormingen en ik voorspel dat dat helemaal onmogelijk wordt, als ze er op kunnen rekenen dat de ECB wel te hulp zal komen door rechtstreeks geld op de bankrekeningen van hun burgers te gaan storten. ‘Helikoptergeld’ is slechts symptoombestrijding en een aanmoediging om vooral níet te hervormen!

Kijk naar landen als Ierland, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië en ook Nederland. Die laten wel groei zien; en dat zonder helikoptergeld en zonder enorme begrotingstekorten. Wat hebben al deze landen gemeen? Ze staan in de top 10 van de Global Competitiveness Index, een ranglijst van de meest dynamische en concurrerende economieën ter wereld.

Hetzelfde kan niet worden gezegd van Frankrijk en Italië –Frankrijk komt op de 22ste plek in de ranglijst; Italië staat nog lager op de 43ste positie, net achter Kazachstan. De lage groei in deze twee economische reuzen, die ook het gemiddelde groeicijfer in het hele Eurogebied omlaag trekt, kan vooral worden toegeschreven aan tegenvallende investeringen. Dit is goed verklaarbaar als je kijkt naar de onderliggende concurrentiekracht: investeringen zijn vooral afhankelijk van de verwachte toekomstige economische groei; investeerders willen immers rendement zien. De hoge werkloosheid, dalende arbeidsproductiviteit en verslechterende internationale concurrentiepositie die we zien in Italië, Frankrijk en andere Zuid-Europese landen, drukken de toekomstige groei en maken vandaag investeren in die economieën dus niet aantrekkelijk.

Natuurlijk weet de ECB dit ook wel. Keer op keer heeft Draghi gehamerd op het feit dat monetaire stimulansen alleen, niet genoeg zijn om de Europese economie uit het slop te trekken en dat landen nu eindelijk echt eens werk moeten gaan maken van hervormingen van hun vastgelopen arbeidsmarkten, pensioenstelsels etc. Politici en beleidsmakers die echt groei willen creëren, zouden hem hier vol in moeten steunen. Ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen, moeilijke beslissingen niet voor zich uit schuiven en zeker niet aan Draghi vragen voor Sinterklaas te spelen.

de Cloud maakt het makkelijk

-5 april 2016 - In de commissie Industrie en Research is gesproken over het opslaan en verwerken van 'Big Data' in de Cloud. Daarom moeten we de Europese hardware op het gebied van data-opslag en supersnelle netwerken met elkaar verbinden. Op die manier kan de Cloud meer mensen het leven makkelijk maken. Een goed voorbeeld van waar het werken met de Cloud nog moet worden uitgebreid is de lokale overheid. Dan kan ze de burgers sneller en effectiever helpen.

In debat over Panama Papers

-4 april 2016 - Vandaag in debat geweest met eurocommissaris Mededinging Vestager en twee grote banken: Deutsche Bank en RBS. We spraken over belastingontwijking en verboden staatssteun en natuurlijk was er aandacht voor de Panama Papers. Wordt vervolgd!

Bredaase drones

-18 maart 2016 - Vanmiddag heb ik me bezig gehouden met drones op Breda International Airport. Er moet snel een Europees gelijk speelveld komen voor de onbemande luchtvaart, want een Nederlandse ondernemer in deze sector is vaak duizenden euro's aan opstartkosten meer kwijt dan in de buurlanden. Bovendien moeten we investeren in nieuwe technologieën om de groeiende massa aan rondvliegende drones in de hand te houden.

Strijd tegen belastingontwijking

-16 maart 2016 - Ik sta volledig achter de verplichte automatische gegevensuitwisseling tussen belastingdiensten als onderdeel van de strijd tegen belastingontwijking. Dat heb ik in Brussel in de commissie TAXE dan ook duidelijk gemaakt.

Zie hier mijn bijdrage aan het debat

Geen Europees Depositogarantiestelsel

-10 maart 2016 - Vanmiddag tegen het instellen van een Europees Depositogarantiestelsel gestemd. De kans dat een bank in bijvoorbeeld Griekenland of Italië omvalt en er een beroep moet worden gedaan op het Europees DGS, is een stuk groter dan dat dat in Nederland of Duitsland zal gebeuren. Een Europees DGS zou ervoor zorgen dat de Noord-Europese (en dus Nederlandse) consument mag gaan betalen voor omvallende buitenlandse banken. Geen goed plan.

Europa energie-onafhankelijk

- 8 maart 2016 - Mooi overleg met energie experts en Nederlandse ambtenaren gehad over de aanpak van het Nederlands voorzitterschap om Europa energie-onafhankelijker te laten zijn. Hiervoor zet Nederland in op regionale samenwerking: een belangrijke 'bottom-up' stap die we eerst moeten zetten, voordat de rest van de Energie Unie wordt opgetuigd.

Groot potentieel Nederlandse ruimtevaartindustrie

-4 maart 2016 - Op bezoek bij TNO Space die een ontmoeting faciliteert met alle belangrijke spelers in de ruimtevaart industrie: het Netherlands Space Office, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, Airbus, brancheorganisatie SpaceNed en hoogleraar Space Systems Engineering van de TU Delft Eberhard Gill. Wat een kennis en toekomstvisie bij elkaar! Het groeipotentieel van de Nederlandse ruimtevaartindustrie is enorm. Maar er moet veel gebeuren en veel wegen moeten politiek vrijgemaakt worden. Ik ga ermee aan de slag!

Staatssecretaris Wiebes in EP

-29 februari 2016 - Hoorzitting met staatssecretaris Wiebes in het Europees Parlement. Hij benadrukt dat een stevige aanpak van belastingontwijking hoog op de agenda van het Nederlands voorzitterschap staat. Er wordt gekeken naar maatregelen op alle termijnen, met aandacht voor het aantrekkelijk houden van het Europees vestigingsklimaat.

geen Europees minimumloon

-25 februari 2016 - Zojuist tegen het Europees Semester gestemd. Dit is een rapport dat bespreekt hoe de financiën en de economieën van de lidstaten er voor staan. Ik vind het niet goed dat er in het Semester opgeroepen wordt tot een Europees minimumloon en dat landen als Nederland met een handelsoverschot meer uit zouden moeten geven om de binnenlandse vraag te stimuleren.

Geld gered

-25 februari 2016 - Ik heb, samen met mijn collega's, een voorstel geblokkeerd om geld van nationale centrale banken, zoals de De Nederlandsche Bank, over te hevelen naar de EU-begroting. Dat voorstel zou de onafhankelijkheid van de centrale banken in de Eurozone in gevaar hebben gebracht; goed dat het is weggestemd!

Lid werkgroep toezicht programmalanden

-18 februari 2016 - In ben namens de ALDE benoemd als lid van de Financial Assistance Working Group (FAWG). Deze werkgroep gaat toezien op de implementatie van de macro-economische aanpassingsprogramma's in Griekenland en Cyprus en de situatie in ex-programmalanden (Portugal, Ierland).

Europees Depositogarantiestelsel

-18 februari 2016 - Minister Jeroen Dijsselbloem was in het Europees Parlement vandaag. Ik ondervroeg hem over het voorstel van de Europese Commissie om een Europees Bankdepositogarantiestelsel (DGS), het zogenaamde EDIS, te introduceren. Gezien de staat van de Zuid-Europese banken zou zo'n stelsel leiden tot transfers van het Noorden naar het Zuiden. Ik vroeg hem daarom of hij het eens was met een Nederlandse motie die door de Tweede Kamer is aangenomen, dat banken eerst hun risico's verder moeten verminderen en ook eerst de bankenwetgeving moeten implementeren, voordat we kunnen gaan praten over een Europees DGS. Maar Dijsselbloem gaf aan dat wat hem betreft nu al een begin moet worden gemaakt met EDIS.

In gesprek met minister Dijsselbloem

 

Vragen aan commissaris voor Belastingen Moscovici

-17 februari 2016 - Eurocommissaris voor Belastingen, Pierre Moscovici, alweer op bezoek in het EP. Nu om zich tegenover de parlementariërs te verklaren over zijn nieuwe pakket maatregelen tegen belastingontwijking. Ik vroeg naar een reactie op de vijandige houding van de Amerikanen tegen de voorstellen en waarom er geen overgangsbepalingen voor lidstaten en bedrijven in het pakket zijn opgenomen.

Boodschap voor India

-17 februari 2016- Vanmiddag een videoboodschap opgenomen voor een economische conferentie in Mumbai. Ik kan er om agendatechnische redenen niet heen, maar zo komt mijn boodschap toch aan.

Chinees staal op Europese markt

-15 februari 2016 - Vandaag werd in Brussel gedemonstreerd door werknemers van de Europese staalindustrie, vanwege het goedkope Chinese staal dat onze markt op komt. China heeft overcapaciteit in deze sector en de Europese Commissie onderzoekt of er sprake is van dumping. In het Parlement hadden we een debat met de Franse minister Macron, die benadrukte dat dit soort processen in Brussel te lang duren. Waar de EU pas kan handelen als de eerste negatieve effecten zijn waargenomen, kan de regering van de VS al op basis van een dreigende situatie ingrijpen. De Franse regering stuurde hierover een brief naar ons kabinet, want Nederland moet dit als tijdelijk voorzitter van de Raad gaan agenderen op de Raad Concurrentievermogen. Ik blijf het nauwgezet volgen!

debat ISDA forum

-10 februari 2016 - Vandaag bij het ISDA Annual Forum in Londen in discussie gegaan met de industrie over mijn nieuwe regels voor financiële benchmarks zoals LIBOR.

Nieuwe onderwerpen in portefeuille

-4 februari 2016 - Sinds vandaag ben ik twee grote onderwerpen in het EP rijker. Ik word namens de ALDE onderhandelaar voor de wetgeving over het Herstel en Afwikkeling van Centrale Tegenpartijen. Dit zal één van de belangrijkste stukken wetgeving van de komende jaren voor de financiële markten worden. En ik krijg het rapport dat over ‘country-by country reporting’(CBC) gaat onder mijn hoede. Het EP beoordeelt hiermee het voorstel van de Commissie voor automatische gegevensuitwisseling tussen belastingdiensten, ook weer om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan.

Voorstellen belastingontwijking voer voor juristen

-2 februari 2016 - Jammer dat de voorstellen van de Europese Commissie om belastingontwijking aan te pakken vol met ruim geformuleerde en dus vage wetgeving zitten. In deze voorstellen is het onduidelijk welk land waarover belasting mag heffen, zei ik net in de plenaire vergadering in Straatsburg. Ik denk dat de gang naar het Europese Hof van Justitie vaak gemaakt zal worden en bovendien worden er zo weer nieuwe ontsnappingsroutes gecreëerd. Gemiste kans!

 

 

 

Verdere QE onverstandig

-1 februari 2016 - Ik vroeg aan ECB president Mario Draghi of verdere kwantitatieve verruiming (QE), waar hij vorige week op zinspeelde, verstandig is. De rente wordt historisch laag gehouden en de 60 miljard euro die de ECB maandelijks in de economie pompt doet die nog verder dalen. Maar er zijn sterke negatieve bijeffecten van dit soort financiële groeihormonen voor de stabiliteit van pensioenfondsen en financiële markten in Europa, waardoor deze in de problemen kunnen komen. De lage rente zal bijvoorbeeld waarschijnlijk leiden tot het korten van pensioenen in 2017. Een slechte ontwikkeling.

Trash is cash!

-29 januari 2016 -  In Waalwijk hebben ondernemers een kennisplatform over recycling opgezet omdat recycling loont. Ik mocht spreken op hun tweede bijeenkomst bij Desso om te spreken over de kansen die Europa biedt. Binnen het innovatiebudget van Horizon 2020 is een speciale budgetlijn voor de circulaire economie opgezet. Bedrijven met innovaties op het gebied van recycling kunnen hiervoor een subsidieaanvraag doen.

Einde bankgeheim

-28 januari 2016 - Vandaag heb ik mijn rapport gepresenteerd dat toeziet op de hernieuwde overeenkomst tussen de EU-lidstaten en San Marino als het gaat om automatische gegevensuitwisseling van particuliere spaartegoeden. Met de aangescherpte eisen, komt in feite een eind aan het bankgeheim in dat land. Een belangrijke stap met het oog op de effectieve aanpak van belastingfraude en -ontduiking. Na San Marino zullen Andorra en Monaco nog volgen.

Securitisatiemarkt in gevaar

-27 januari 2016 - De huidige voorstellen van de Europese Commissie om te komen tot een goed werkende securitisatie markt zijn niet voldoende en het Europees Parlement moet deze goed onder de loep nemen, vertelde ik vanavond aan een groep van financieel specialisten tijdens een lezing voor het CFA Institute. Er is nog veel onduidelijk in de voorstellen van de Commissie, zoals welke securitisaties ‘simpel’ en welke dat niet zijn. Ik wil dan ook dat het Europees Parlement zeer ambitieus kijkt naar ieder voorstel dat er op dit gebied langs komt. We spraken ook uitgebreid over de concurrentiepositie van de Nederlandse financiële sector.

Pensioenfondsenrichtlijn

-25 januari 2016 - Zojuist voor het rapport over de Europese Pensioenfondsenrichtlijn gestemd in de ECON commissie, maar tegen de elementen die veel te gedetailleerde regelgeving vanuit Brussel zouden opleggen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Europa bepaalt op welk papier en met welk lettertype fondsen moeten communiceren met hun leden.

Wetenschappelijke kansen

- 22 januari 2016 - Vandaag stond mijn dag in het teken van wetenschap en innovatie. We hebben hem passend afgesloten met een bezoek aan oud-collega Paul de Krom en zijn medewerkers van TNO, waar ze zich voor het algemeen belang richten op toegepaste wetenschap. Mooi om te zien dat er nog zó veel terreinen zijn waarop we in Nederland kansen kunnen pakken!

test

Leasecontracten op balans

-14 januari 2016- De International Accounting Standards Board, heeft aangekondigd dat vanaf 1 januari 2019 alle leasecontracten als schuld op de balans gezet moeten worden. Dat riep onrust op, omdat het kan leiden tot toename van het balanstotaal en schuldpositie van ondernemingen. Ik heb Hans Hoogervorst, de voorzitter van de IASB, daarover bevraagd, tijdens zijn bezoek aan de ECON commissie in Brussel. Hoogervorst voorziet echter geen grote problemen, omdat het voornamelijk banken zijn die worden geraakt. Voor hen komt de nieuwe standaard niet als een verrassing, zegt hij.

In gesprek met Hoogervorst

Big Data Technologies

-13 januari 2016- Als spreker op de Space Conferentie sprak ik over 'Big Data Technologies' om satellietdata winstgevend te kunnen gebruiken. Data wordt weleens het nieuwe goud genoemd, en ik denk dat 'Space' onze nieuwe goudmijn wordt.

Van kennis, naar kunde, naar kassa!

-12 januari 2016- Met Sander Dekker praatte ik in Brussel over het belang van innovatie. Ik vroeg hem hoe hij aankijkt tegen de achterstand die Europa heeft op dat gebied. Want het is, ook voor de Nederlandse economie, belangrijk om die zo snel mogelijk weg te werken. We moeten van kennis, naar kunde, naar kassa!

In gesprek met Sander Dekker

Space Expeditions

-12 januari 2016- Een mooie presentatie van Cees Faes van XCOR Space Expeditions op de nieuwjaarsbijeenkomst van het Bedrijven Overleg Regio Tilburg en de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging. In de toekomst zijn we in een paar uur in Australië. Met een ruimtevaartschip, voorspelt hij. Ben benieuwd.

Nederlands voorzitterschap van de EU is begonnen!

-11 januari- Het was vandaag meteen duidelijk dat het Nederlands voorzitterschap van de EU is begonnen. Ik heb met alle heren de prioriteiten besproken.

Dutch EU presidency to focus on the big issues

-4 januari 2016- Mooi artikel in het magazine van het Europees Parlement over mijn, en die van een aantal collega's, ambities voor het Nederlands voorzitterschap.

 

Lees het artikel

Hallo Nederland

-4 januari 2016- Met de kerstvakantie achter de rug, gaan we er weer helemaal voor! Het wordt een mooi politiek jaar, waarvan Nederland de eerste helft het voorzitterschap van de Europese Unie in handen heeft. Werk aan de winkel dus.